PlázaMax Blog

PlázaMax Blog

6 egyszerű tipp a növények gondozásához

2020. július 19. - PlázaMax

 

 

Sok ember sokat aggódik, amikor a növényükről kell gondoskodniuk. A szobanövények esetében nem kell aggódni, csak néhány szempontot kell figyelembe venni.

1. Öntözés

Minden kertben kötelező egy locsolókanna. A megfelelő öntözés biztosítása érdekében ajánlatos keskeny kifolyóval rendelkező locsolót vásárolni. Mikor kell öntözni? Helyezd a mutatóujjad az első illesztésig a talajba. Ha úgy érzed, hogy a talaj nedves, ne öntözd! Ellenkező esetben nyugodtan öntözhetsz.

2. Etetés

A lombos növényeknél mindig fontos a magas nitrogéntartalom.. A virágos növényekhez viszont K2O szükséges. A műtrágyákat, például a lassan felszabaduló műtrágyákat, össze lehet keverni komposzttal. Egyes növényeknek, például a kaktuszoknak és az orchideáknak azonban speciális tápanyagra van szükségük.

3. Világítás

Az olyan növények, mint a Sanseveria és az Aspidistra, nem igényelnek árnyékot. Az ablaktól távol helyezhető el. A póknövényeknek félárnyékban kell lenniük. Ilyen növényeket elhelyezhetsz egy ablak mellett, amely nem kap napfényt. Másoknak napra van szükségük.

4. Hőmérséklet

A szobanövények kissé magasabb hőmérsékleten képesek túlélni, ami általában 15–25 C. De a hőmérséklet drasztikus ingadozása nem biztos, hogy jó számukra.

5. Páratartalom

Egyes szobanövényekhez nedves környezet szükséges. Az egyik tipp a páratartalom maximalizálása érdekében az, ha a cserepet egy nagyobb edénybe, vagy kerti virágcserépbe rakod, és töltsd ki a réseket kövekkel vagy komposzttal, hogy megtartsa a nedvességet. A komposzt nem szárad ki. A növények képesek megteremteni a saját éghajlatukat, ha össze vannak csoportosítva. Ez a tipp a talaj nedvesen tartására is használható. Ha szeretnéd, a nap hőmérséklettől függően napi egyszer, vagy kétszer permetezheted őket vízzel.

6. Újratelepítés

Az optimális növekedés érdekében más növények átültetést igényelnek, de lehet, hogy néhány növény nem alkalmas erre. Nem akarják, hogy zavarják a gyökereiket, vagy más növények gyökérrendszere kicsi. Az egyik módszer annak ellenőrzésére, hogy a növénynek átültetésre szorulnak-e: fordítsd fejjel lefelé, koppints a virágcserép aljára a növény felszabadításához és gyökereinek ellenőrzéséhez. Ha csak a gyökereket látod, akkor nagyobb cserépbe kell tenni.

süti beállítások módosítása